Nieuws > Groep 7/8 > Rekenonderzoek

Rekenonderzoek

Groep 7 en 8 zijn bezig met een rekenonderzoek. Binnen deze onderzoeken stellen we onderzoeksvragen, onderzoeken we waar we rekenen in de praktijk tegenkomen en waar we het voor nodig hebben.

Les 1 bestond uit het maken van een onderzoeksvraag aan de hand van verhuisdozen. De eerste opdracht was het in elkaar zetten van een verhuisdoos. We hebben gekeken naar de symbolen die op de doos staan en wat zij betekenen. Daarna werden er onderzoeksvragen gesteld, zoals 'Hoeveel verhuisdozen passen er in ons lege klaslokaal?'. Er werd druk gemeten en daarna gepresenteerd.

Les 2 ging over Escher. In verschillende hoeken werden er onderzoeksvragen gesteld. Er zijn patronen ontworpen, geometrische puzzels gemaakt en bouwwerken nagemaakt. Een onderzoeksvraag was bijvoorbeeld 'Kun je de onmogelijke trap nabootsen met lego?'. Daarna werd alles weer gepresenteerd en de les geëvalueerd.

Les 3 bestaat uit de getallenreeks van Fibonacci. Voor veel kinderen helemaal nieuw. We hebben plaatjes van zonnebloemen en dennenappels bekeken en spiralen geteld. Zo kwamen we achter de getallenreeks van Fibonacci en kunnen we de reeks verder afmaken. Alle kinderen uit groep 8 kennen het getal 'Phi' inmiddels! Eerder hebben we al 'Pi' besproken om de omtrek van een cirkel te berekenen.

Tijdens les 4 gaan we het verhaal 'Gesp' lezen van Jacques Vriens en spreken we over de Tweede Wereldoorlog. Daarna gaan we werken met opdrachtkaarten waarin allerlei meetinstrumenten worden ingezet.

Deel deze pagina: